Teorija

Vidljivost određenog predmeta danju određuju jačina i boja svjetla kojim zrači u usporedbi s jačinom i bojom svjetla kojom zrači njegova okolina. To svjetlo može zračiti iz samog predmeta ili se reflektirati od njega.

Refleksija ne stvara vlastito svjetlo, već posuđuje svjetlo iz drugog izvora. Posuđen svjetlosni trak udara u predmet i “odbija” se od njega. Reflektivno svojstvo predmeta – tj. koliko je sjajan – ovisi o intenzitetu ulazećeg svjetlosnog traka, kao i o materijalu iz kojega je izrađen. Način na koji predmet reflektira svjetlo izuzetno je važan tijekom vožnje noću. Snaga retrorefleksije je pojam koji opisuje količinu svjetla koja se reflektira sa retroreflektirajućeg materijala.

To svjetlo se mjeri u jačini reflektiranog svjetla u odnosu na ulazno svjetlo po četvornom metru reflektirajućeg materijala, tj. “candela po luxu po četvornom metru”. Snaga retrorefleksije kod specifičnih ulaznih kuteva (-4°, + 30°,+ 50°) i kutova promatranja (0,2°,0,5°) predstavlja važan sastavni dio specifikacija reflektirajućih folija, koje osiguravaju neprekidnu suglasnost s potrebama vozača. Koristeći svojstvo sferične i prizmatične retrorefleksije, tj. mikro staklenih kuglica i mikroprizmi, nastali su retroreflektirajući materijali za izradu prometnih znakova.